A mediterrán étrend követése negyedével csökkenti a nők halálozási kockázatát

A mediterrán étrend követése negyedével csökkenti a nők halálozási kockázatát

 

Egy friss kutatásban 📊 több mint 25 ezer nő 👩‍🦰 egészségi adatait követték 25 éven keresztül, és azt találták, hogy a mediterrán étrendet követők 23%-kal kisebb eséllyel haltak meg bármilyen okból. A Harvard Egyetem kutatói 👩‍🔬 biológiai változásokat is azonosítottak, amelyek magyarázatot adhatnak a mediterrán étrend 🥗 és a hosszú élettartam közötti kapcsolatra. A kutatás 🧪🧫 szerint a mediterrán étrend követése körülbelül a negyedével csökkentheti 📉 a halálozási kockázatot, különösen a rák és a szív🫀– és érrendszeri betegségek esetében. A diéta javította a vérnyomást 🩺 és az inzulinrezisztenciát is. A kutatók számos biomarkert vizsgáltak, és megállapították, hogy az étrend fő előnyei az anyagcsere- és gyulladásos 🔥 folyamatokban mutatkoznak meg.

 

A vizsgálatban🔬 főként fehér, középkorú vagy idősebb nők 👵vettek részt, akik képzett egészségügyi⚕️ szakemberek voltak. Az adatokat önbevallásos alapon gyűjtötték, ami nem alkalmas az ok-okozati 🔄 összefüggések megállapítására, de a kutatók 🧑‍🔬 szerint azonban a minta nagysága és a követési időszak hossza megerősíti a mediterrán étrend 🦪 és a hosszabb élet közötti kapcsolatot.

Samia Mora kiemelte, hogy a közegészségügyi politikáknak a mediterrán diéta 🥗 egészséges táplálkozási tulajdonságaira kellene koncentrálniuk.

A cikk forrása: Media Monitoring – 2024/23-26. Hét, 2024. június
A kép forrása: Pinterest, Canva
Képszerkesztés: Ancó

Tetszett a cikk? Köszönöm, ha megosztod! 🙂 Ha úgy érzed, elakadtál a gyógyulásban és tudok neked segíteni, telefonon tudunk időpontot egyeztetni! Polgár Annamária Dietetikus +36 30 289 2430