Smoothiek/Turmixok: hasznosak vagy károsak? 2. Rész

Smoothiek/Turmixok: hasznosak vagy károsak? 2. Rész

Az első részben a turmixok egészségügyi⚕️ előnyeiről volt szó, nézzük most a hátrányokat…


A cikksorozat első részét itt találod.


Egészségügyi hátrányok:


❗️Bár a turmixok 🧋számos egészséget elősegítő tápanyagot tartalmazhatnak, túlzott fogyasztásuknak negatív egészségügyi következményei is lehetnek.

A legjelentősebb aggodalomra az esetleges magas cukortartalom ad okot, amely hozzájárulhat a fogszuvasodás, 🪥 a fogerózió és az elhízás kialakulásához (Blacker & Chadwick, 2013; Maurao, 2007; Mosely, 2013; Palacios et al., 2009).

A gyümölcsök🍏 🍇🍒 nagy mennyiségben tartalmaznak természetes cukrokat és savakat, amelyek, ha gyakran érintkeznek a fogak zománcával, erodálhatják azt (Blacker-Chadwick, 2013; (Palacios et al., 2009).

Emellett a klasszikus turmixok általában további édesítőszerekkel, például fagylalttal, 🍦 mézzel 🍯 vagy édesített joghurttal készülnek, amelyek hozzájárulhatnak a még magasabb cukortartalomhoz.


❗️Aggodalomra ad okot az is, hogy a turmixok fogyasztása hozzájárulhat az elhízáshoz.

Ennek oka, hogy a folyékony (vagy félig folyékony) ételek nem elégítik ki az éhséget és az étvágyat olyan jól, vagy olyan hosszú ideig, mint a szilárd ételek (Maurao és mtsai., 2007; FloodObbagy & Rolls, 2009).

Azzal, hogy a kalóriákat „megisszuk”, 🥤 ahelyett, hogy megennénk, 🍽 később több kalóriát fogyasztunk az éhség kielégítésére (Maurao et al., 2007). Ezt szem előtt tartva, a turmixokat mértékkel kell fogyasztani, figyelembe véve a kalóriaszükségletet.

 


❗️Egy másik egészségügyi probléma, a turmixok használata a tisztítókúrákban, például a „Green Smoothie/Zöld smoothie Cleanse”, amely az utóbbi években elterjedt diéta (Amidor, 2016). Ez veszélyes lehet az elfogyasztott rendkívül alacsony energiamennyiség (általában <1000 kalória) miatt, és az alapvető tápanyagok hiányához ❌️ vezethet. Állítólagos célja, hogy eltávolítsa a feltételezett méreganyagokat a szervezetből, lehetővé téve a tápanyagok megfelelőbb felszívódását és elősegítve a fogyást.

A máj és a vese rendkívüli szervek, amelyek csodálatos feladatokat látnak el a szervezet számára. Az egyik ilyen funkciójuk a tényleges méreganyagok ☢️ eltávolítása a szervezetből, és ezt a folyamatot tisztítókúra segítsége nélkül is képesek elvégezni (Amidor, 2016; Slavin-Lloyd, 2012). (Megj.: Pont ezért, sosem népszerűsítek 🚫 semmilyen tisztítókúrát!)

👉 Összefoglalva, a turmixok nagyszerű módja lehet annak, hogy növeljük a gyümölcs- 🍉🥝🍍 és zöldségbevitelt 🥕🥦 az étrendünkben, ami számos egészségügyi előnnyel járhat. Azonban nagy mennyiségű hozzáadott vagy természetes cukrot tartalmazhatnak, ami hozzájárulhat a fogászati 🦷 problémákhoz és az elhízáshoz. E lehetséges negatív hatások elkerülése érdekében keressünk hozzáadott cukrot nem tartalmazó turmixokat, és fogyasszuk őket mértékkel.

Amit én személy szerint javaslok:


🔸️ Kis mennyiségű, egy adagnyi gyümölcsöt tegyünk a turmixhoz (egy adag = kb. egy alma ), inkább bogyós gyümölcsöt, 🫐 citrusféléket, 🍋 esetleg almát, 🍎 barackot 🍑– idényszerűen! – válasszunk, plusz mindenféle zöld leveles zöldséget 🥒 mint a spenót, salátamixek, mángold, fodros kel 🥬 stb..

Továbbá, tehetünk a turmixba víz/tej/növényi tejhelyettesítő kivéve a rizstejet.

Szoktam növényi fehérjét is adni a turmixhoz (vegán protein), esetleg kollagént, és sokan valamilyen magfélét, magvajat, 🥜 avokádót 🥑 is adnak a turmixhoz így téve kompletté az italt, figyelve arra hogy legyen benne fehérje, szénhidrát és zsiradék is mely biztosítja a stabilabb vércukrot ezzel is kiküszöbölve a később kialakulható sóvárgást.


🔸️Semmiképpen se hörpintsük fel a turmixot, hanem lassan, rágva fogyasszuk el, úgy mintha ennénk. 🍽


🔸️Inkább ne reggel éhgyomorra fogyasszuk, hanem a nap 🌞 során, maximum 2 dl mennyiségben.


🔸️ Akinél diagnosztizált inzulinrezisztencia, cukorbetegség és ezek szövődményei már kialakultak, vagy a súlya túl alacsony vagy magas, 🔝 a stressz hormonjai nem optimálisak (kortizol, ACTH) inkább NE ⛔️ fogyasszon turmixokat, még zöldturmixot sem!


🔸️A fogászati problémák elkerülése végett pedig használható szívószál, de ne műanyag! Pl.: fém


🔸️Akinek valamilyen emésztőrendszeri problémája van óvatosan kezdje el a smoothiek fogyasztását, főleg a bennük található fruktóz miatt, de gond lehet az oxalátokkal, hisztaminnal, kénnel stb. is.


🔸️A zöld leveles 🥬 zöldségekkel folsavat viszünk be a szervezetbe mely nagyon fontos és hasznos, de a nagyobb mennyiségben fogyasztott káposztafélék nemcsak puffasztóak lehetnek, hanem goitrogén hatással is bírnak mely a pajzsmirigy kapcsán nem annyira szerencsés, ezért sem ajánlott napi szinten pl. fodros kelből – angolul: kale– turmixokat készíteni! https://www.endokrinkozpont.hu/…/pajzsmirigyzavarokat…

A cikk forrása:
Ez a cikk Dr. Heidi Wengreen NDFS 5230, Kommunikáció a táplálkozás aktuális kérdéseiről című kurzusának részeként készült. https://extension.usu.edu/…/smoothies-helpful-or-harmful
A kép forrása: Canva
Képszerkesztés: Ancó