Nyár és a hormonok

Nyár és a hormonok

 

Nyár és a hormonok

Itt a nyár ⛱️ közepe, a nappalok egyre hosszabbak, és a hőmérséklet 🌡 rekordmagasságokba emelkedik az országban. A nyári programok 🏝 és szórakozás mellett sok hölgy 👩‍🦰 azt tapasztalja, hogy hormonális tüneteik növekvő 📈 tendenciát mutatnak.
Tudtad, hogy a nyár észrevétlenül felboríthatja a hormonjaidat? 😯
Íme négy meglepő mód, ahogyan a nyár súlyosbíthatja hormonális tüneteidet – és hogyan tarthatod meg ragyogó ✨️ megjelenésedet egész szezon alatt:

1️⃣. Hő-stressz:


Tudtad, hogy az extrém hőség 🏜 megemelheti a kortizolszintedet? Ez a stresszhormon fáradtságot, szorongást és ingerlékenységet okozhat. Érdemes lehet adaptogén gyógynövényeket 🌱 (pl. Rózsagyökér, Ashwagandha stb.), B- és C-vitaminokat, valamint magnéziumot és cinket szedni, amelyek támogathatják a mellékvese munkáját, így a legforróbb 🔥 napokon is energikus és nyugodt 🧘‍♀️ maradhatsz.


2️⃣. Megzavart alvási minták:


A hosszabb nappali órák 🕦megzavarhatják az alvási ciklust, csökkentve 📉 a melatonin termelést, mely azzal járhat, hogy ébren forgolódunk éjszaka. Ebben az esetben rövidebb ideig szedhető melatonin és adaptogén gyógynövények,🌿 melyek segíthetnek ellazulni és pihentető éjszakai alvást 🛌🏼 biztosítanak.


3️⃣. Megnövekedett aktivitási szint:


A nyár ☀️ gyakran több fizikai aktivitást jelent, ami jót tesz a testnek, de megterhelheti a pajzsmirigy és mellékvese munkáját. A testmozgás 🏊‍♀️ növeli a pajzsmirigyhormonok iránti igényt, és ha a pajzsmirigy nem megfelelően működik, akkor fáradtságot és lassúságot tapasztalhatsz. Érdemes szelént, magnéziumot, cinket, B-komplexet, D-vitamint és jódot szedni, hogy megfelelően támogasd a pajzsmirigy működését, és biztosítsd a jó energiaszintet és a zavartalan anyagcserét.


4️⃣. Szabálytalan étkezési 🍽 szokások:


A nyári szórakozás gyakran szabálytalan étkezési szokásokhoz és étrendi választásokhoz vezethet, amelyek befolyásolhatják a hormonok munkáját. Például a magas cukor- és feldolgozott ételek 🧁🍔🍟 fogyasztása inzulinrezisztenciához és hormonális egyensúlyzavarokhoz vezethet. Érdemes arra figyelni, hogy egy időben egyél, és törekedj arra is, hogy az étkezések során legyen a tányéron fehérje, 🥩 zsiradék, szénhidrát 🫛🥕 és rostban gazdag élelmiszer, beleértve a színekben dús zöldségeket 🌽🥦🍆és gyümölcsöket. 🍉🫐🍒 A folyadékpótlásra 💧nyáron még jobban oda kell figyelni!


👉 Kuponkódok az ajánlott vitaminokhoz 💊 és kiegészítőkhöz itt is található:
https://www.annamariapolgardiet.com/arak/
A cikk forrása:
Dr Michelle Sands, Hírlevél, 2024. 07. 16.
A kép forrása: Canva, Pinterest
Képszerkesztés: Ancó

Tetszett a cikk? Köszönöm, ha megosztod! 🙂 Ha úgy érzed, elakadtál a gyógyulásban és tudok neked segíteni, telefonon tudunk időpontot egyeztetni! Polgár Annamária Dietetikus +36 30 289 2430