Az emésztőrendszeri és hormonális puffadás közötti különbségek:

Az emésztőrendszeri és hormonális puffadás közötti különbségek:

 

🔹️Sok hölgy 👧 keres fel puffadásos tünetekkel, amelyeknek számos oka lehet.

 

Minden beszélgetés során rákérdezek a menstruációs ciklus állapotára is, például hogy szed-e fogamzásgátlót, 💊 és milyen tünetekkel jár ez a gyakran kellemetlen folyamat. Az endometriózissal és PCOS-szel már korábban foglalkoztam, de mindig hangsúlyozom, hogy ha a ciklus erős fájdalommal 💥 jár – és néha akkor is, ha nem – érdemes kivizsgáltatni az endometriózis lehetőségét. Magyarországon TB alapon lehet beutalót 🧾 kérni az Endometriózis Centrumokba (https://endometriozismagyarorszag.hu/allami-hazai…/), ahol specialista nőgyógyászok 👨‍⚕️ állnak rendelkezésre.

Gyakran tapasztalom, hogy egy nem specialista nőgyógyász nem mindig irányítja a pácienst megfelelően, és a gasztroenterológus és nőgyógyász között indul a sakkozás,♟️ oda-vissza küldözgetve a beteget.

Az ultrahang nem mindig mutatja ki az endometriózist vagy adenomiózist, sőt, néha még a CT/MR sem.


🔹️A perimenopauza és menopauza idején is gyakran előfordul puffadás 💨 a hormonváltozások miatt, így ezzel a folyamattal is foglalkozni kell. Nem csak baktériumok, 🦠 gombák, paraziták, 🪱 vírusok, gyomorsav hiány vagy túlsúly, illetve mikrobiom elváltozások okozhatnak puffadást, hanem a “ jó öreg” stressznek 🤬 is gyakran első tüneteként jelenik meg a puffadás vagy a széklet habitus változás.

👉 Nézzük a puffadás pár hormonális és emésztőrendszeri aspektusát:


📌A hormonális egyensúlytalanság, például a relatív ösztrogén dominancia, hozzájárulhat a folyadékvisszatartáshoz és a puffadáshoz, különösen a menstruációs ciklus előtt/alatt. A hormonális egyensúly helyreállítása kulcsfontosságú a puffadásos tünetek csökkentésében.


📌Az étrendi 🍽 tényezők, mint az erjedést/fermentálódást okozó élelmiszerek (FODMAPek) és az antinutritív anyagok fogyasztása, hozzájárulhatnak az emésztőrendszeri puffadáshoz. (Az antinutritív anyagok olyan természetes vegyületek, amelyek zavarják a tápanyagok emésztését és felszívódását és a növényi élelmiszerekben vannak jelen.) Az étrend javítása és az emésztés támogatása segíthet a tünetek enyhítésében.


📌A puffadás okainak, például a SIBO, a H. pylori és a penészgombák jelenlétének azonosításához átfogó vizsgálatok 🩺 lehetnek szükségesek, beleértve a hormonpaneleket és a bélvizsgálatot is. Ez lehetővé teszi a célzott és személyre szabott kezelési tervek kialakítását.


📌A medencefenék izmainak erősítése, például guggolásokkal 🏋‍♀️ és kitörésekkel, támogathatja az emésztést, különösen hormonális változások, mint a perimenopauza és a menopauza idején.


📌Az ösztrogén- és progeszteronszint kiegyensúlyozása ⚖️ kulcsfontosságú a puffadás csökkentésében. Az egyéni igények és preferenciák figyelembevételével gyógynövényes 🌿 támogatás és bioidentikus hormonok is alkalmazhatók (a bioazonos hormonok Magyarországon még kevésbé ismertek, de vannak olyan orvosok akik foglalkoznak velük).


📌A penészproblémák 🧫🧪 befolyásolhatják az ösztrogénszintet és hozzájárulhatnak a puffadáshoz. A hatékony kezelés érdekében mind a bélrendszeri, mind a környezeti tényezőket érdemes feltérképezni.


🔹️A honlapon elérhető a kezdő laborlista 🗒 melyet érdemes átnézni, általában ezekkel szoktam a konzultációt indítani: https://www.annamariapolgardiet.com/ajanlott-dietetikai…/

A cikk forrása:
Dr. Justin Marchegiani Hírlevél, 2024. 05. 24.
A kép forrása: Canva
Képszerkesztés: Ancó