A candida elleni gyógynövények erősebbek, mint a gyógyszerek?

A candida elleni gyógynövények erősebbek, 💪 mint a gyógyszerek?

Izgalmas kutatások 📊 azt mutatják, hogy a gyógynövények kétszer olyan hatékonyak lehetnek a candida kezelésében, mint a gyógyszerek.💊


🔸️Azonban nem minden candida és candida-ellenes gyógynövény 🌿 egyforma. Először is meg kell határoznunk, hogy hol vagy milyen típusú candida 🦠 fertőzésről van szó: hüvelyi, szájüregi vagy gyomor-bélrendszeri.


🔸️Kezdetnek itt vannak az egyes típusok jelenlétére utaló jelek:


1️⃣. Szájüregi:


🔹️Szájpenész (fehér lepedék vagy foltok a szájban 👄)
🔹️Rossz lehelet
🔹️Nyák


2️⃣. Hüvelyi:


🔹️Gombás fertőzés


3️⃣.Gyomor-bélrendszeri:


🔹️Hasmenés🚽
🔹️Puffadás
🔹️“Agyi köd” 🧠
🔹️Depresszió/szorongás
🔹️Krónikus fáradtság


🔸️Szerencsére a gombaellenes gyógynövények 🌱mindegyik esetben rendkívül hatékonyak lehetnek.

De bizonyosodjunk meg, hogy a legjobb gyógynövényeket használjuk a candida típusának és/vagy helyének megfelelően.

 🔸️Nézzük meg tehát a bizonyítékokat, amelyek a gyógynövények hatékonyságát támasztják alá az egyes candida típusok esetében:


🔹️Szájüregi:


2021-es in vitro bizonyíték szerint a fokhagyma, 🧄 fahéj és citromfű olajok hatékonyak a szájüregi candida ellen.

Használat módja: Néhány csepp vízbe 💧 helyezve, szájöblítőként használva, majd lenyelve, és kerülve 🚫 az étel- és italfogyasztást 15-30 percig.


Egy 2019-es metaanalízis, amely 8 tanulmányt 🗃 összegzett, megállapította, hogy a probiotikumok—saccharomyces boulardii és lactobacillus és bifidobacterium keverékek—kedvező hatással lehetnek a szájüregi candida fertőzés csökkentésére.📉


🔹️Hüvelyi:


Egy randomizált kontrollált vizsgálat ⚗️ szerint a napi 1500mg fokhagyma ugyanolyan hatékony volt, mint a fluconazol a hüvelyi candida kezelésében.


Egy másik vizsgálatban a Horopito 🌱(egy Új-Zélandon őshonos cserje) 66%-os gyógyulási arányt eredményezett, lényegesen kevesebb visszaeséssel, mint az Itrakonazol (gyógyszer) csoport.


Egy 2023-as randomizált kontrollált vizsgálat szerint a probiotikumok hasonló hatékonyságot mutattak, mint a fluconazol.


🔹️Gyomor-bélrendszeri:


Egy 2019-es áttekintés 📑 megállapította, hogy a probiotikumok gátolhatják a candida biofilmeket.
Kutatások kimutatták, hogy a napi 200-600 mg oregánó kiegészítő használata segíthet a candida írtásban.


Ugyanez a tanulmány 🗂 kimutatta, hogy a napi 1500-4500 mg fokhagyma kiegészítő használata is hatékony lehet.


🔸️Megjegyzés:

Magyarországon 🇹🇯 a candida fertőzéssel nem igazán foglalkoznak, vagy nem ismerik el, legfeljebb nőgyógyászati területen kezelik. Gyakran látom, hogy a kontaminált vékonybél szindróma (SIBO) mellett candida fertőzés is megjelenik (angolul: Small Intestinal Fungal Overgrowth – SIFO), amely hasonló tüneteket okozhat, mint a SIBO. Bár bizonyos mikrobiom tesztek 🧪🧫kimutathatják a gombák jelenlétét – lásd laborjavaslatok itt: https://www.annamariapolgardiet.com/ajanlott-dietetikai…/ -, a vékonybélben zajló folyamatokat nehezebb tesztelni. Jelenleg egy ún. organikus savak tesztet szoktam javasolni, melyet külföldön gyakran alkalmaznak azok számára, akik például nem szeretnének kilégzés tesztet végezni, vagy gyanús, hogy egyéb folyamat is zajlik a háttérben, és például negatív lett a hidrogén kilégzés tesztjük, de mégis vannak panaszaik. Az organikus-savak tesztnek, kutatásai 🔬 és publikációi 📰 is vannak, tehát NEM holmi természetgyógyászati vizsgálat!

Érdemes tudni, hogy ez a teszt 📊 indirekt módon mér bizonyos paramétereket, ezért sokan nem ismerik (el), itthon pedig nincs a köztudatban, mivel nem TB támogatott vizsgálat, ugyanúgy mint a mikrobiom teszt sem.

A cikk forrása:
Dr Michael Ruscio, 2024. 06. 27. Hírlevél