Félrecsúszott terápiás ajánlás egy gyakran egészségügyi végzettséggel sem rendelkező mikrobiom gurutól: mit is mutat egy mikrobiom vizsgálat?

 Félrecsúszott terápiás ajánlás egy gyakran egészségügyi végzettséggel sem rendelkező mikrobiom gurutól: mit is mutat egy mikrobiom vizsgálat?

Nagyon sokan fordulnak hozzám mikrobiom vizsgálatokkal, vagy csak olyan kéréssel, hogy egy mikrobiom „terapeuta” összeírt terápiája mellé még mit tudnak változtatni az étrenden, esetleg nem vált be a terápiás javaslat, rosszabbul lettek tőle – most mi legyen?

🔍 Egy páciens esetét szeretném röviden leírni nektek akivel még nem dolgozunk együtt, csak megkaptam az anyagokat tőle és megosztotta velem a terápiás javaslatot is melyet átnéztem és FOGTAM A FEJEM. Természetesen névtelenül kezelem az ügyet, viszont már a hócipőm is tele van ezekkel az esetekkel meg a FB csoporttagok laikus tanácsadásától.

❗️🚫 Ott kezdődik az egész, hogy SOSEM adunk csak egy mikrobiom vizsgálat alapján tanácsot senkinek, főleg nem egy beteg, gyógyszereket is szedő embernek! Ez bűncselekmény kategória!

✏️ Alapos anamnézis felvétel, a meglevő diagnózisok áttekintése, táplálkozási napló bekérése, gyógyszer és vitamin/étrendkiegészítő lista után történhet csak meg BÁRMILYEN javaslat kidolgozása, egyénre szabva. Újra és újra leírom és elmondom: Magyarországon diagnózist CSAK orvos állíthat fel, beteg embernek pedig csak dietetikus adhat tanácsot! Nem egy párnapos képzésen végzett táplálkozási, funkcionális stb. terapeuta akinek vagy van valamennyi egészségügyi végzettsége vagy nincs. Megáll az eszem amikor azt látom, hogy emberek meg sem nézik a terapeuta végzettségét.

⁉️ Epigenetikai tanácsadó titulus van feltüntetve a tanácsadónál, de azt hiszi a páciens, hogy epigenetikus az illető?! Hihetetlen mekkora káosz van a fejekben és mennyire szomorú, hogy sokan ilyen emberek kezébe adják a gyógyulásuk kulcsát.

✅ Lássuk a páciens esettanulmányát:

Adott egy IBS-es tünetegyüttessel küzdő kliens (puffadás, hasmenés, székrekedés váltakozása), több fajta gyógyszert szed (beleértve szív-, és érrendszerre ható készítményeket és antidepresszánsokat melyeket még nem tudom mióta szed a páciens- akár emésztőrendszeri mellékhatásokkal?), volt nála fogyás, és volt egy Covid fertőzés is ami rosszabbította a folyamatot.

📌 Gasztroenterológián gasztroszkópián epés reflux igazolódott, semmi súlyos probléma. Laktulóz és laktóz teszt értékei 0-ásak voltak, azaz inkább arra utaltak, hogy mintha nem lenne jelen megfelelő flóra. Nagylabort, pajzsmirigy funkciót, stresszhormonokat nem kaptam, ezek nélkül el sem indulok ha bárkivel konzultálok, hiszen nagyban befolyásolhatják a bélperisztaltikát és egyéb tüneteket is.

📌 Ezek után készült egy mikrobiom vizsgálat ami a főbb elváltozásokat mutatta, melyek a páciens esetében relatíve rendben voltak.

🟣 Diverzitás csökkenés van jelen, de nem pirosban áll a mutató, tehát nem is annyira vészes a bél mikrobiom színességének a változása. Mindenképpen fontos lenne az étrendi bővítés, pro/prebiotikus ételek fogyasztása esetleg kiegészítők szedése melyek javíthatják a diverzitást.

🟣 A Fodmap Index 2/3-as határán van, ami utalhat arra, hogy esetleg jelen lehet kontaminált vékonybél szindróma azaz SIBO, viszont készült laktulóz kilégzés teszt ami ezt megerősítette volna és az negatív lett. Kérdés, tényleg szüksége van alacsony Fodmap étrendre?

🟣 A diszbiózis mutatóknál semmi sem jött ki, persze ez nem jelenti azt hogy nincs rothasztó flóra, vagy hisztamin felszabadulás probléma, mivel ezek a folyamatok az emésztőrendszer felsőbb szakaszához is köthetőek így még felmerülhet a kérdés, hogy ezek is jelen vannak mint tünet-okozók.

🟣 Nyálkahártya védelem – sérült, hiányos. Ezzel biztosan érdemes valamit kezdeni, támogatni, egyénre szabottan.

🟣 Kéntermelő baktériumok nem jöttek ki. A kénes baktériumok a SIBO egyik fajtájához tartoznak, de a vastagbélben is előfordulhatnak, IBS-es tüneteket okoznak. Jelenleg Magyarországon nincs kilégzés tesztje ennek a fajta állapotnak, sok negatív hidrogén tesztes páciens esetén a kén okozza a tüneteket!

🟣 A neuroaktív (idegrendszerhez kapcsolt) baktériumok száma alacsony (ez a védőflóránk!, de ugye a diverzitás mutató sem volt topon), és mivel a páciensnél depresszió is fennáll így érthető miért van ez a probléma hiszen nincs ki termeljen pl. GABA-t vagy egyéb neurotranszmittereket melyek akár a boldogsághoz is hozzá tudnak járulni. Ez a folyamat a diverzitás növeléssel, regenerálással tud javulni, DE főleg azzal, hogy az étrendben is rendet rakunk, színanyagokat bevezetünk és a rostokkal is óvatosan de elkezdünk „játszadozni”.

🟣 Nincs metántermelés ami a székrekedésért lehet felelős (lásd korábbi cikkeimet ebben a témában). Jelenleg Magyarországon nincs kilégzés tesztje ennek a fajta állapotnak, székrekedés esetén a klasszikus javaslat: együnk több rostot, igyunk sok folyadékot stb. Persze ha tényleg tesztelnék az orvosok ezt az állapotot – DE nincs hozzá eszköz!!! – akkor talán KEZELNI KELLENE és sokszor nem a rost lesz a megoldás, sőt, ronthat is a helyzeten!

🟣 Nem igazán jöttek ki LPS baktériumok sem. Ők hozzájárulhatnak a SIBO fenntartásához (lásd korábbi SIBO Falatok cikkeimet a témában, főleg az E. Coli és Klebsiella), de annyira kis mennyiségben van jelen a Klebsiella hogy nem tudom kell-e irtani vagy csak a diverzitást növelni….megint fontos diagnózis hogy 0-és volt a laktulóz kilégzés teszt.

🟣 Tehát, mivel LPS baktériumok sem jöttek ki így nincs igazán szükség irtani, tovább csökkentheti a diverzitást. Az LPS baktériumok egy külön történet, sok kutatásuk van, a Klebsiella pl. az Reumatoid Arthritis kapcsán kutatott meg a Bechterew kórnál (autoimmun betegségek).

🟣 Vannak rostlebontó baktérium jelen, persze nem tökéletes számban, de a diverzitás alacsonyabb, nem is várhatunk többet. Viszont mivel van Ruminococcus így megint kérdése, hogy mennyire indokolt a Fodmap étrend hosszabb idejű tartása melyet a páciens 10+ hónapja tart!!! Az alacsony Fodmap étrend terápiás étrend, csak max 6-8 hétig ajánlott tartani, de azt is sokszor személyre szabva!

🟣 Bár gombák nem jöttek ki a tesztből, viszont mivel tudjuk, hogy a gombák okozhatnak emésztőrendszeri problémákat – IS – így mérlegelendő hogy esetleg máshol vannak jelen az emésztőrendszerben, pl. feljebb, akár a vékonybél területén. (Korábban a metán kapcsán írtam a gombákról is, a kettő közt kapcsolat van és sok székrekedéssel küzdő páciensnél lehet gomba okozza a tüneteket!)

🟢 A teszt itt véget is ér, a végén van egy összesítő melyben az alábbiakat láthatjuk:

– nyálkahártya védelem sérült
– bizonyos egészségügyi rizikótényezők megléte (ez nem is annyira fontos, ez csak tendencia)

Ennek a cégnek van egy Plus-os tesztje ami sokkal több mindent tartalmaz:

– emésztettségi markerek
– hasnyálmirigy funkció, epesavak
– gyulladásos markerek (beleértve a Calprotektint is melyet főleg gyulladásos bélbetegek esetén javasolnak)
– secr. igA – a szervezet első védelmi vonala/nyálkahártya
– zonulin (bél áteresztés)

❗️Tehát, én ebből a tesztből semmilyen ÓRIÁSI kirívó elváltozást nem láttam, később leírom milyen egyéb kiegészítő vizsgálatok irányában javasoltam a páciens „továbblépését”.

Lássuk, milyen terápiás javaslatot kapott a páciens a mikrobiom tanácsadótól:

„ A mikrobiom tesztem alapján összeállított terápia első 30 napja ma lejárt. Holnaptól kezdem a flóra regenerációját.
A terapeuta 6-8 hétig tartja indokoltnak az alacsony FODMAP étrendet.
Alábbiakban leírom a szereket, amit holnaptól használni fogok (ezek között vannak olyanok is, amit az első szakaszban már használtam ):

Gyomorvédő: orvosi ziliz / napi 2 kapszula
Slippery Elm por / napi 1-2 csésze

Gyomorsav erősítő: Szűretlen almaecet / napi 2 pohár, vagy Betain HCL / napi 2×1 kaszula (elkezdtem, de mintha nem lett volna jó)

Probiotikum: Mutaflor / napi 2 kapszula (3 hét után YIYA LGG + WTN Bélflórabarát)

Áteresztő bélre: Omega 7 / két hétig napi 2 kapszula, utána napi 1 kapszula
L-glutamin aminosav / naponta 4×5 gramm
LR Colostrum Liquid kazeinmentes / 8 ml naponta két hétig, utána két hét szünet

Prebiotikumok: Freyagena Arabino-X / napi 5 gramm
GAL Flóra Rost-komplex / napi 5 gramm
NONI / napi 2 kapszula

Vitaminok: GAL A vitamin csepp / napi 5000 NE
GAL D vitamin csepp / napi 5000 NE
YIYA B vitamin komplex / napi 1 kapszula
YIYA Krill olaj / napi 2 kapszula ( a halolaj hasmenést okozott)

Puffadás ellen: Édeskömény termés tea szükség szerint, vagy Interherb Édeskömény kapszula, esetleg Iberogast csepp

Egyéb kiegészítők: Béres tőzegáfonya / napi 2 tabletta
Aby Őrölt lenmag /3×1 teáskanál
GAL Halkollagén / napi 10 mg
GAL PrimaVie Shilajit / napi 2 kapszula
KELP tengeri alga por / napi 3 gramm
Szálas zöld tea, Sencha koffeinmentes / napi 3-5 dl
Arónia por / 50 mg
Hígított arónia lé, gránátalmalé, tőzegáfonyalé, fekete áfonyalé, fekete bodza lé, NONI juice
Étcsoki 70-80 %-os / napi 30 gramm
Héjas nyers mandula / napi 30-50 gramm ( EZ NEM VOLT JÓ!)

A terápia szerint fokozatosan kellene bevezetni napi 1 savanyú almát, fermentált zöldségeket, mangót (FODMAP stoppos?),
a Herbafulvot és Herbaferm cseppet, chorellát vagy spirulinát.

‼️ Valaki adja már össze, hány kiegészítő van itt felsorolva – FELESLEGESEN – és mennyibe került és fog kerülni ez a páciensnek?! 🤷‍♀️

Alapvetően én nagyon óvatosan, körültekintően járok el minden javaslatnál. Inkább mindig csak egy-egy kiegészítővel kezdünk, lassan haladva, óvatosan. Amennyiben irtásra és nyálkahártya regenerálásra is van szükség akkor is ha lehet pár terméket próbálok javasolni. Még így is sokan visszajeleznek, hogy néha sok amit megbeszélünk, vajon a fenti javaslat minek számít? 😊És főleg úgy, hogy ALAPVETŐEN NEM SOK PROBLÉMA VAN A MIKROBIOMBAN? 😉

📌 Mielőtt belekezdtem volna a javaslattételbe az alábbi kiegészítő laborokat, vizsgálatokat kértem volna a pácienstől:

– korábbi diagnózisok megállapítása, orvosi dokumentációk
– nagylabor, B12, folsav, D-vitamin szint meghatározása
– TSH, T3, T4, anti-TPO és anti-TG (pajzsmirigy panel)
– kortizol, ACTH (stressz)
– össz igE – esetleg allergia okozza a tüneteket?
– egyéb nem TB támogatott vizsgálat: organikus savak teszt mely a SIBO és SIFO (gombák) meghatározására szolgál vizeletből, tehát a vékonybél állapotát picit tovább tudtuk volna nézni mivel lehet felszívódási zavar is a háttérben – fogyás történt. Ezt a pajzsmirigy és kortizol értékek ismerete is szükségessé teszi.
– esetleg parazitológia? PCR alapú

Természetesen nem konzultáltam még a pácienssel, így nem tudom milyen egyéb tünete van legyen az alvásgondok, idegrendszeri, mozgásszervi, bőrtünetek stb. Szóval a fenti okfejtés csupán pedzeget dolgokat.

🤗 Továbbra is minden gyógyulni vágyót kérek, hogy alaposan járja körbe kitől kér és fogad el tanácsot. Nézzen utána az adott terapeuta milyen végzettséggel rendelkezik, alapvetően pl. milyen jogcímen dolgozik, ad-e számlát és milyen szolgáltatás besorolással tevékenykedik. ‼️

Én sem vagyok Dr. House, nem is vagyok orvos, de a tőlem telhető legnagyobb odaadással próbálok mindig segíteni mindenkinek. Sokat tanulok tőletek is amiért hálás vagyok, imádom a munkám és mivel jómagam is érintett vagyok – autoimmun beteg – így tudom, hogy mindenki gyógyulni szeretne, elege van abból hogy már bejárta a világot, otthagyta egy ház árát különböző gyógyítóknál és senki sem segített vagy csak fél megoldásokat kapott. Ez nem az orvosok vagy az én/mi hibánk, ez a rendszer hibája.

Nagyon drukkolok, hogy egyre több olyan szakember legyen jelen a magyar közösségben is akik „egyben” nézik az embert és nem csak kiragadnak bizonyos állapotokat és csak egy-egy dolgot próbálnak kezelni. 💕

Tetszett a cikk? Köszönöm, ha megosztod! 🤗
Ha úgy érzed, elakadtál a gyógyulásban és tudok neked segíteni, telefonon tudunk időpontot egyeztetni!

Polgár Annamária
Dietetikus
+36 30 289 2430
www.annamariapolgardiet.com

Kép forrása:
http://www.csaloganyoskert.hu/mikrobiom/