Smoothiek/Turmixok: hasznosak vagy károsak? 1. Rész

Smoothiek/Turmixok: hasznosak vagy károsak? 1. Rész

Nagyon régóta terveztem egy cikket írni 🖋 a smoothiekról azaz a turmixokról.🧋

 Magyarországon pár éve kapták fel a turmixokat, főleg a zöldturmixokat.


🔸️Amikor még Amerikában éltem, volt szerencsém megismerni a Boutenko családot 👨‍👩‍👧‍👦 akik először népszerűsítettek a zöldturmixokat (10-15 éve legalább). 

Victoria, az édesanya, nyers vegán 🍄 étrenden élt akkor, és őszintén szólva egyáltalán nem tűnt egészségesnek (bocsánat az őszinteségemért). Később megtudtam hogy inzulinrezisztenciája volt és a későbbiek során elkezdett főtt 🫕 ételeket enni és picit jobban lett.


🔸️Jómagam is évekig fogyasztottam smoothiekat, főleg reggel, ☀️ nagyon finomak voltak és nagyon jól estek, de sajnos 1-2 óra múlva nagyon leesett a vércukrom így elmaradtak/átalakultak.


🔸️Mivel igyekszem tudományos 🎓 alapokra helyezni a javaslataimat, így pici utánajárással találtam egy elég jó cikket 📜a témában, mely a smoothiek előnyeit és hátrányait is taglalja.



Talán még két gondolat tőlem mielőtt a cikkre térek:

🔸️ Igyekszem a szezonalitást evidenciában tartani amikor tanácsokat adok, plusz a regionális elhelyezkedést is. Értsd úgy, hogy nagyon sok vegán, nyers vegán terapeuta, influencer Amerikában 🇺🇲 – vagy a világ más területein – meleg államokban/területeken él, pl. Kaliforniában és Floridában esetleg Hawaiin. 

🔸️Magyarországon 4 évszak van, a nyári 🏖 időben nagyon kellemes hűsítő,🧊 nyers élelmiszereket fogyasztani, míg a téli ☃️ idő a melegítő, inkább hőkezelt ételekről szól. Tehát amikor valaki télen óriási nyers saláták 🥬 és zöld turmixok fogyasztását meg zellerszár préselést (ami horror drága itthon!) promótál, azokkal kevésbé tudok azonosulni. De lássuk 👀 mit mond a tudomány a smoothiekről (Utah Állami Egyetem cikkfordítása publikációkkal alátámasztva). ⚕



👉 A turmixok sokféle formában és végtelennek ♾ tűnő mennyiségű összetevővel készülnek. Szinte bármi belekeverhető ebbe az ízletes italba, ami kiváló eszközzé teszi a megfelelő mennyiségű alapvető tápanyag, víz és rost bevitelére. Továbbá jó módja lehet annak, hogy növeljük azon élelmiszerek fogyasztását, amelyekből a legtöbben nem fogyasztunk eleget, mint például a gyümölcsök, 🍎 zöldségek 🥕 és tejtermékek (Bates & Price, 2015).


⚠️ Fontos azonban megjegyezni, hogy egy turmix 🧋 tápértékét az határozza meg, hogy milyen összetevőket használnak az elkészítéséhez. Egyes receptek 📃 túlzott mennyiségű hozzáadott vagy természetes cukrot tartalmaznak, ami hozzájárulhat a fogszuvasodáshoz, 🦷 a cukorbetegséghez és az elhízáshoz (Palacios et al., 2009). 

Továbbá a folyékony (vagy félig folyékony) kalóriák kevésbé laktatóak, ami fokozott kalóriafogyasztáshoz vezethet (Flood-Obbagy & Rolls, 2009). Ha mértékkel, kiegyensúlyozott ⚖ étrend részeként fogyasztjuk, a turmixok jó módjai lehetnek az egészséges élelmiszerek és tápanyagok fogyasztásának növelésére. ⬆️

 

✅ Egészségügyi előnyök:
A turmixok számos, az emberi szervezet számára létfontosságúnak tartott tápanyag hordozói lehetnek. Minden attól függ, hogy milyen összetevőket használunk. A turmixainkban lévő legtöbb egészséges tápanyag a felhasznált gyümölcsökből 🍊 vagy zöldségekből 🥒 származik.

A gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend előnyei közé tartozik az olyan betegségek alacsonyabb kockázata, mint a cukorbetegség, az elhízás, a daganatos megbetegedések és a szív-, 🫀és érrendszeri betegségek (Slavin & Lloyd, 2012). A turmixok fogyasztása hatékony módja lehet annak, hogy növeljük a gyümölcsök 🍅 és zöldségek 🥦mennyiségét az étrendünkben (Bates & Price, 2015).


Az alábbiakban felsoroljuk a gyakori smoothie-összetevőkben található tápanyagokat és azt, hogy miért jótékony hatásúak:

✅ Vitaminok és ásványi anyagok:


A gyümölcsök 🍋 és zöldségek 🍆 nemcsak színben, hanem vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdagok, amelyek fontos funkciókat látnak el a szervezetben (Slavin & Lloyd, 2012). A vitaminokra és ásványi anyagokra szükség van a szövetek, például a bőr és a csontok 🦴felépítéséhez, az olyan rendszerek működésének fenntartásához, mint az immunrendszer, a károsodások kijavításához, és még több száz más szerephez a szervezetben.

 A tejtermékek magas kalcium- és D-vitamin 🌞-tartalommal rendelkeznek, amelyek többek között csontjaink erősen tartásához szükségesek.

✅ Rost:
A turmixok általában turmixolt egész gyümölcsökből 🍌 – is – állnak, amelyeknek két része van: a gyümölcslé 🧃 és a gyümölcshús. A pépben találhatóak a rostok. A rostok tömeget képeznek, és így hozzájárulnak az egészséges emésztőrendszerhez az emésztés és a cukorfelszívódás lassításával (Escalona et al., 2015).

✅ Víz:
A víz nélkülözhetetlen az élethez. Mivel a gyümölcsök 🍍 és zöldségek 🫑 nagyrészt vízből állnak, és tartalmazzák a rehidratációhoz szükséges ásványi anyagok egy részét, a turmixok remek módjai annak, hogy hidratálttá 💦 váljunk és hidratáltak maradjunk (Escalona Navarro et al., 2015; Slavin & Lloyd, 2012).

✅ Fehérje:
A fehérje alapvető tápanyag, amely az egész testben megtalálható – az izomban, a csontokban, a bőrben, a vörösvértestekben és a hajban, 🦰 hogy csak néhány példát említsünk (Brown & Isaacs, 2011). Minden szövet alapvető építőköve (Brown & Isaacs, 2011). 

A fehérjét többféleképpen is be lehet juttatni egy turmixba: tejtermékeket, mogyoró 🥜– és más dióvajat, egész dióféléket, magvakat, hüvelyeseket, valamint fehérjeporokat vagy étrend-kiegészítőket is tartalmazhat. A magas fehérjetartalmú turmixokat vagy fehérjeturmixokat leginkább a testépítők 💪 és a sportolók 🤺 használják, de a fehérjehiányban szenvedők, a várandós 🤰 nők és az idősebb felnőttek 👵👴számára is előnyös lehet (Brown & Isaacs, 2011).

A cikk forrása:
Ez a cikk Dr. Heidi Wengreen NDFS 5230, Kommunikáció a táplálkozás aktuális kérdéseiről című kurzusának részeként készült. https://extension.usu.edu/…/smoothies-helpful-or-harmful
A kép forrása: Canva
Képszerkesztés: Ancó

Tetszett a cikk? Köszönöm, ha megosztod! 🙂 Ha úgy érzed, elakadtál a gyógyulásban és tudok neked segíteni, telefonon tudunk időpontot egyeztetni! 

Polgár Annamária Dietetikus +36 30 289 2430