Gondolatok az inozitolról 2. Rész

HIsztamin-Polgár Annamária Dietetikus

 

A cikk első részét itt olvashatod:
🔷️ Az Inozitol és a PCOS kapcsolata-
mennyi inozitolt érdemes szedni PCOS esetén⁉️
🔹️A PCOS egy hormonális rendellenesség. A petefészkek megnagyobbodását okozhatja, a petefészkek külső szélein kis ciszták kialakulásával. Általánosságban elmondható, hogy a hormonális egyensúlyhiány normalizálása és kiegyensúlyozása ⚖️ javíthatja a PCOS tüneteit és problémáit. Az inozitol ezen egyensúlytalanságok kezelésében segíthet.
🔹️Az Endocrine Practice című szaklapban 📰 megjelent tanulmány 🗂 szerint a D-chiro-inozitol segíthet a PCOS kezelésében. A kutatás 🔬részeként 20 PCOS-ben szenvedő nőnek 6-8 héten keresztül naponta egyszer placebót vagy 6 gramm D-chiro-inozitol-t adtak.
🔹️Az eredmények azt mutatták, hogy a D-chiro-inozitol segített a PCOS-hez kapcsolódó számos rendellenesség kezelésében, beleértve a magas vérnyomást 🩺 és a vérzsírok emelkedett szintjét. Azt is találta a kutatás, 🧫🧪hogy az emelkedett tesztoszteronszint – ami a PCOS-szel kapcsolatos hormonális egyensúlyhiányok során gyakori jelenség, -73%-kal csökkent, 📉 szemben a placebót kapók 0%-ával.
🔹️A PCOS-ben szenvedő nőknek 40:1 arányban ajánlott a Myo-inozitol (2-4 gramm) és a D-chiro-inozitol (50-100 mg) kombinált mennyiségét szedni. 💊
🔷️Mi okozza az inozitolhiányt?
🔹️Az inozitolokat előállíthatja a szervezet, előállíthatjuk laboratóriumi ⚗️ körülmények között, valamint bevihetjük az élelmiszerekből, mint például a teljes kiőrlésű gabonafélékből, 🌾 diófélékből, hüvelyesekből, 🫘 húsból 🥩 és tojásból 🥚. A hiány tehát a csökkent táplálékbevitelből, az anyagcsere problémáiból vagy a bél-, és sejtfelvétel gátlásából adódhat.
🔷️Természetes inozitol források:
🔹️Bio, fűvel 🌿táplált hús: Az inozitol megtalálható a bio, fűvel táplált húsban 🥩és tojásban 🍳. Ha a hús forrásokat szteroidokkal és antibiotikumokkal nevelik, akkor több kárt okozhatnak, mint hasznot, ezért keresd a szabadon tartott állatok 🐄 húsát és tojását.
🔹️Friss, bio gyümölcsök és teljes kiőrlésű gabonafélék: Az inozitol gyümölcs forrásai közé tartozik a narancs, 🍊 az őszibarack 🍑és a körte 🍐. A káliumban gazdag gyümölcsök, mint például a banán,🍌 szintén magas inozitol tartalmú élelmiszereknek számítanak. A teljes értékű, finomítatlan gabonafélék tele vannak inozitollal.
🔹️Friss, bio zöldségek és egyéb élelmiszerek: Ha több zöldséget, például paprikát,🫑 paradicsomot, 🍅 burgonyát 🥔és spárgát, valamint zöld leveles zöldségeket, 🥬 dióféléket és magvakat fogyasztasz, könnyen tudod biztosítani a napi inozitol szükségleted.
🔹️Hüvelyesek: A hüvelyesek 🫘 és a csírák🌱 szintén magas inozitol tartalmú élelmiszereknek számítanak. A földimogyoró 🥜 is tartalmaz inozitolt.
Termékajánlók:
‼️Kuponkód: pannamaria – 7,5%
A cikk forrása:
A kép forrása: Pinterest
Képszerkesztés: Ancó
Tetszett a cikk? Köszönöm, ha megosztod! 🙂 Ha úgy érzed, elakadtál a gyógyulásban és tudok neked segíteni, telefonon tudunk időpontot egyeztetni! Polgár Annamária Dietetikus +36 30 289 2430